piektdiena, jūnijs 26

kāda laikmeta beigas

Mārketinga un biznesa guru gan pasaulē, gan arī Latvijā aizvien skaļāk un skaļāk runā par masu mediju laikmeta beigām un aizvien pieaugošo divvirziena komunikācijas mediju lomu. Arī ierakstu industrija piedzīvo ļoti lielu krīzi un ir lielu pārmaiņu priekšā patērētāju informācijas ieguves veida un vietu skaita straujā pieauguma vai izmaiņu dēļ. Šobrīd gandrīz vairs nav iespējama situācija, kad rodas jaunas, noturīgas vispasaules mūzikas zvaigznes kā tas notika 50., 60., 70. un 80. gados. Cilvēku uzmanība tiek plosīta gabalu gabalos visnežēlīgakājos veidos un tas izmaksā aizvien dārgāk un dārgāk, tādēļ ierakstu kompānijas izvēlas investēt tā saucamajos vieglās vai ātrās naudas projektos (katru vasaru radiostacijas un deju zāles apceļo vairāki šādi brīnumi). Un tieši tādēļ Popa Karaļa nāve tieši šobrīd simboliski iezīmē viena laikmeta beigu sākumu. Tāpat kā Lehman Brothers finanšu sektorā, tāpat kā GM agonija autoindustrijā, tāpat arī ierasto mēdiju formu izzušana (Times ziņo, ka nākamo 18 mēnešu laikā ASV var palikt bez astoņām no 50 lielākajām dienas avīzēm).
Uz ko tas viss velk? Manuprāt, ar katru nākamo paaudzi mēs visi būsim vēl aizņemtāki, neskatoties uz neskaitāmiem cilvēka ikdienu atvieglojošiem gadžetiem, mēs būsim vēl vientuļāki, par spīti pārapdzīvotībai pilsētās un tukšajiem lauku miestiem, mēs būsim aizvien virspusējāki, kaut arī būsim beiguši daudzas augstas skolas un katru dienu mums kāds lielā rubļa vai $ rausējs bez jebkādas pietātes pret jau esošo piedāvās kaut ko "jaunu", "ekskluzīvu", "nebijušu" ... Vēlreiz atkārtošos, ka šobrīd lielākoties ekonomika un cilvēce tiek ārstēta no nepareizās slimības - domāju, ja tiks sakārtotas prioritātes un cilvēcība, godaprāts, dotā vārda nozīmīgums un patiess garīgums nostāsies pāri cilvēku dzinulim pēc materiāliem labumiem, naudas un citām pseidovērtībām, tad, iespējams, ka daudzas no šodienas problēmām atrisinātos pašas no sevis.

P.S. es ceru, ka šobrīd Popa Karalis beidzot atpūšas vienā mierā. Lai viņam vieglas smiltis. Dažas ikonas vēl ir palikušas starp mums.

4 komentāri:

  1. man patika kā tu to pateici / pevka

    AtbildētDzēst
  2. jā. labi teikts un varu tikai piekrist. Kārlis

    AtbildētDzēst
  3. un Tu,vai brauci uz Kanādu garīgumu meklēt? piedo, bet nav viss gluži tik vienkārši

    AtbildētDzēst
  4. Vārds vietā Aldi - ļoti patika šis gabaliņš!

    AtbildētDzēst

© aldis hofmanis 2009

✆ canada 778 230 4004

✆ lv 29237794

@ aldishofmanis(at)gmail.com

tiesību atruna

Šis blogs ir domāts tikai un vienīgi personīgai lietošanai. Jebkāda tā pārpublicēšana, vienalga vai pilnībā vai daļēji, komerciāliem vai nekomerciāliem mērķiem, it īpaši, bet ne tikai masu medijos, jebkurā formā ir aizliegta un saskaņojama ar bloga īpašnieku.