otrdiena, maijs 12

Daži padomi tiem, kas taisās braukt uz Canada (Vancouver)

Tā kā Vankūverā briest latviešu invāzija (cik saprotu Kanādas vēstniecība Rīgā raujās 2 maiņās, lai apmierinātu visu uz-kanādu-peļņā-braukt-gribētāju ordu:)) nolēmu nedaudz pastāstīt par to kas un kā.

1. Lidmašīnas biļetes. Kad es skatījos lētākais lidojums no Rīgas bija caur Londonu, tiesa gan ar nakšņošanu. Neiesaku biļetes pirkt FlySiesta, jo viņi paši voluntāri izdomā savus biļešu noteikumus (vai arī vismaz uzmanīgi izlasīt, kas tajos ir rakstīts). Savukārt iesaku paskatīties AirTransat mājas lapu - viņi parasti lidojumiem piedāvāja vislabākos ciparus un no maija beigām lido arī no Vācijas un Īrijas (nevajag pievērst uzmanību viņu piedāvājumam apdrošināties, pērkot biļeti. Sakiet, ka būs sava apdrošināšana). Lidojumi Kanādas robežās - WestJet, intereses pēc var salīdzināt cenas ar Air Canada. No Rīgas taču paši zināsiet kā sameklēt Ryanair (15 kg limits bagāžā un drīz arī par WC būs jāmaksā), airbaltic (par bagāžu jāmaksā) vai citu, Jūsu iecienīto aviokompāniju.

2. Apdrošināšana. Bez apdrošināšanas nebrauciet. Viens pats zoba rentgens maksā 300$, bet ja gadīsies kas nopietns, būs jāvergo slimnīcā līdz mūža galam un tad vēl, iespējams, Jūsu bērnus izsauks:) Kuru kompāniju izvēlēties - tas jūsu pašu ziņā, salīdziniet cenas un noteikti izlasiet noteikumus - kas ir un kas nav iekļauts. Vairums (es pat teiktu visas) ceļojumu apdrošināšanas nepieļauj fizisku darbu, bet dažas pieļauj darbu ofisā. Ceļojumu apdrošināšanu var nopirkt maksimums uz 3 mēnešiem, ko arī iesaku darīt. Dažas kompānijas, piemēram, Balta piedāvā pagarināt esošo apdrošināšanu online vai uzrakstot e-pastu. Ja būsi veiksminieks un būsi atradis labu darbu Kanādā, tad visticamāk darba devējs tev maksās arī veselības apdrošināšanu un vairs nebūs vajadzīga ceļojumu. Bet ja nē, tad 3 mēnešu laikā jau deguns būs apsildīts un varēsi izmēģināt kādu vietējo veselības apdrošināšanu.

3. SIN. Tas ir Security Insurance Number. Tjipa mūsu personas kods vai nodokļu maksātāja kods. Ar šī koda piešķiršanu nodarbojas Service Canada, nodaļas un darba laikus var atrast šeit. pati procedūra ir vienkārša - aizej uz biroju, aizpildi anketu un pamatojoties uz tev izsniegto darba vīzu tev tiek pieškirts pagadu SIN, īsto tev nosūtīs pa pastu 2 nedēļu laikā. Ja tu vēl dzīvo hostelī vai vēl nav pastāvīgas dzīvesvietas, tad SIN var saņemt šajā pašā Service Canada nodaļā.

4. Dzīvošana. Nu ko. Latvijā mēs lielākoties esam pieraduši dzīvot labākos apstākļos. Būs biku jāiežmiedz aste kājstarpē, ja vien neesi labi apmaksāts augstskolas profesors ar starptautiski atzītu diplomu un 15 gadu darba pieredzi internacionālas kompānjas vadībā. Bet savādāk - hostelis - īrēta istaba dzīvoklī vai mājā - un pēc kāda laika savs dzīvoklis. Tā teikt, evolūcijas ķēdīte vēlreiz (tiem kam pāri 30:)). Esiet gatavi vilties pirmajos 5 apskatītajās istabās vai dzīvokļos. Esiet gatavi, ka varēsiet atļauties tikai dzīvot pagrabā (kas viņiem šeit ir ļoti populāri). Esiet gatavi, ka būs jadzīvo vismaz stundas brauciena attālumā no pilsētas centra. Esiet gatavi, ka Jūs nemaz nevarēsiet noīrēt dzīvokli, kurš Jums ir iepaticies, jo jums nav a) atsauksmes no iepriekšējiem izīrētājiem, b) kanādas banku kredītvēstures un kredītreitinga, c) kārtīgas darba vietas ar regulāru algu. Un vēl - Vankūverā un Whistlerā sakarā ar gaidāmajām olimpiskajām spēlēm īres cenas ir augstākas nekā citviet Kanādā: istaba - no 400 - 1000$ (var piedāvāt arī istabu bez logiem), studio (vienistabas dzīvoklis) - 650$ - 1200$, 1 bedroom apartment (divistabu dzīvoklis) - 700$ - 1400$... viss atkarībā no rajona un piedāvājuma.

5. Telefoni. Ir daudz un dažādas kompānijas. Lielākoties mobilie telefoni strādā bez SIM kartēm, tāpēc no Latvijas telefonus ir jēga ņemt, ja zini, ka gribēsi pieslēgties pie Rogers (arī vienīgais, kas izplata iPhone). Parasti mobilo telefonu operatori ņem vienreizējo maksu par pieslēgšanu (ap 30 - 35 $), tāpat arī ir jāmaksā par ienākošajiem zvaniem un SMS, ja vien neesi aktivizējis (lasi - nopircis pretējo). Praktiski visām kompānijām ir tā saucamie plāni - samaksā konkrētu summu un runā tik un tik minūtes un sūti šitik SMS. Es esmu izvēlējies priekšapmaksas telefona karti pie Virgin: telefons maksāja 49$ (reti sū...gs Samsungs, bet galveno funkciju zvanīt veic uz goda), ar plānu 20$ mēnesī (man par to pienākas 200 sarunu minūtes jebkurā laikā). Kas man likās pozitīvi - Virgin neprasa nekādas pieslēgšanās maksas, neprasa maksu par numura noteicēju, kā arī piedāvā bemaksas balss pastu. Parasti visas kompānijas mēģina piedāvāt mazcenas telefonu ar līgumu uz 2 - 3 gadiem, bet es tomēr ieteiktu sākt ar priekšapmaksas (pay as you go) kartēm. Iesaku uzmanīties no Fido, kurš ir ļoti dārgs. Nokia un SonyEricsson faniem nāksies vilties, jo to izvēle šeit ir niecīga, bet Blackberry tiek uzskatīts par nacionļo lepnumu (kuru nedaudz iedragā iPhone).
Zvanīšana uz Latviju. Man ieteica un es iesaku tālāk - telefonkarte CiCi. 5$ - 90 minūtes uz parasto telefonu Latvijā, 20 minūtes uz mobilo.

6. Vadītāja apliecība. Latvijas apliecība ir derīga 3 mēnešus. Pēc tam esot jāliek vietējais teorijas eksāmens. Pagaidām vairāk neko nezinu.

7. Darbs. Nu jāāāā... Kas jums labāk patiktu - taisīt sviestmaizes Subway'ā, tīrīt viesnīcu istabas vai strādāt celtniecībā? Nu tas - sākumposmam. Kad deguns būs apsildīts un iegūti kādi draugi un saprasta vietējā sistēma, tad jau pēc katra apgriezieniem, zināšanām, veiksmes un centības. Minimālā alga BC ir 8,15$/h (iepējams kļūdos par tiem centiem), ēdināšanā strādājošie parasti saņem 8 - 12 $/h, celtniecībā 10 - 15$/h , īpaši kvalificēti 25$/h un vairāk, viesnīcu istabiņu tīrīšana arī ap 10$/h. Protams visur jārēķina nost nodokļi, aptuveni 30 - 35% (to gan jānočeko, nezinu vai tas ir precīzi). Ja vien būvmeistars tev nemaksās uz rokas. :)

8. Laika ziņas. No ko es varu teikt - laiks būs apmācies turpmāko gadu. Nu labi, būs kādas 60 saulainas dienas. :) Lai arī Vankūvera atrodas gandrīz uz vienas paralēles ar Romu, tomēr laika ziņā tā vairāk līdzinās Rīgai. Atuveni tas pats. Vismaz pagaidām. Tikai cilvēki staigā daudz plikāki.

9. Elektrība. 110V. Jā, 110 V. Un savādākas rozetes. Nav jēgas ņemt līdzi savu mīļo, 9 gadus veco bārdas dzenamo, šeit par 50$ nopirksi ūberkrutu un ūberlabu. Rīgas bodēs ap 80Ls tāds aizvilktu, ka nemetās. Pirms brauc, paskaties, kuri tehnikas brīnumi strāda uz 220/110V, tos ņem līdz. Pārējos - mēģini nopirkt šeit. Jo arī lidmašīnā par katru bagāžas kg virs normas būs jāmaksā, liekas 7 Ls.

10. Marija un Huana. Zinātājiem te esot ko darīt. Un arī sabiedriskā doma sliecas uz zālītes legalizēšanu. Pilnīgi iespējams, ka tuvāko 2 gadu laikā tas varētu arī notikt. Ejot pa ielām, šad tad jauki nosmaržo pēc kaņepītes...

5 komentāri:

  1. Velns, beidzot viena svarīga informācija :) Paldies! Klau, bet kas ar to FlySiesta īsti nav labi? Es biļeti rezervēju kāreizi :)

    AtbildētDzēst
  2. No $8- 12 algas tiek skaititi nodoklji kadi 17%.

    http://www.cra-arc.gc.ca/tx/ndvdls/fq/txrts-eng.html <-- Algas nodoklji- jaskaita kopaa gan provinces, gan federalais nodoklis.
    Nost naak visadi "tax credits". Basic tax credits 2009 gadam 19500$ Par to summu nav jamaksaa nodoklji.

    http://www.taxtips.ca/taxrates/bc.htm

    http://www.ey.com/CA/en/Services/Tax/Tax-Overview

    http://www.ey.com/CA/en/Services/Tax/Tax-Calculators-2009-Personal-Tax
    <--- nodoklju kalkulators

    Karina

    AtbildētDzēst
  3. ar to siesta ir taa - vinji saka ka bilete nav mainaama, bet patiesiiba ir. Un vel citreiz vinji medz pielikt vel citus noteikumus, kas uz biletes nemaz nav. Tapec loti uzmanigi jaizlasa, ko tad raksta noteikumos.

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, Aldi! Ljoti noderiigs info :)

    AtbildētDzēst
  5. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

    AtbildētDzēst

© aldis hofmanis 2009

✆ canada 778 230 4004

✆ lv 29237794

@ aldishofmanis(at)gmail.com

tiesību atruna

Šis blogs ir domāts tikai un vienīgi personīgai lietošanai. Jebkāda tā pārpublicēšana, vienalga vai pilnībā vai daļēji, komerciāliem vai nekomerciāliem mērķiem, it īpaši, bet ne tikai masu medijos, jebkurā formā ir aizliegta un saskaņojama ar bloga īpašnieku.