piektdiena, maijs 15

Daži padomi tiem, kas taisās braukt uz Canada (Vancouver) - part 2

Tā kā ienācās daži jautājumi un interese bija negaidīti liela, nedaudz paturpināšu tēmu.

1. Internets. Pagaidām dzīvojos hostelī, kur ir pieejams bezvadu internets. Švaks, bet e pastus lasīt var. Hokeju skatīties nevar. Skype sarunāties šad tad var, šad tad nevar. Bet visār internets ir pieejams gandrīz visās viesnīcās, tāpat arī kafejnīcas BLENZ un WAVES (strādā 24/7) piedāvā bezvadu internetu. Vienīgais, Blenz parasti ir tikai viena vieta kur iesprausties elektrībā, tad nu visi datoristiņi ir saplcējušies vienkopus:). Vēl bezmaksas internets esot bibliotekās, tur varot arī izīrēt filmas un, protams, paņemt kādu labu grāmatu:)

2. Alkohols. Nu te mīlīši, latvieši, būs obloms. Alkohols (un par alkoholu Kanādā tiek uzskatīts arī alus) tiek tirgots TIKAI speciālos veikalos - Liquor store. Protams, arī krogos, klubos un restorānos. Nevarēs kā Latvijā - aizšaut uz Staķiku pēc aliņa... Cenas? Hmm, alus no 3,50 līdz 6,50$. Viskijs? Kas tas tāds? Te dzer Rye - rudzīti (Kanādas viskiju, cik saprotu, tas taisīts no rudziem un kļavu sīrupa. Zināmākās markas - Canadian Club, Royal Crown, Black Velvet. Neliela analoģija ar mūsu miezīti:)). Bet, ja turpinām par aliņiem, tad Tērvetniekam neviens no šeit dabonamajiem aliem nestāv līdzās. Mož kāds var noorganizēt eksportu?

3. Klubi. Krogi. Parasti izklaides iestādes ir licencētas pārdot alkoholu tikai līdz plkst 2:00 naktī, tāpēc, loģiski, plkst 2:00 tiek ieslēgtas gaismas, izslēgta mūzika un visi tiek lūgti doties citur. Vai mājās.
Parasti pie klubiem ir rinda uz pusstundu. Bet varot arī nopirkt vai pieteikties uz kluba apmeklējumu mājas lapā clubzone.com. To gan es nesaprotu. Vai tiešām ir grūti uztaisīt vēl kādus 2 - 3 klubus, lai visiem ir vietas?:)

4. Veļas mazgāšana. Nu te ir viena lieta, kas ir riktīgi labi izdomāta. Izrādās amerikas veļas mašīnas izmazgā veļu, bet tām nav centrifūgas. Veļa tiek izžāvēta speciālā mašīnā, kas sausina ar karstu gaisu, lēni griežoties. Pēc stundas džinsi sausi un tīri, it kā nemaz nebūtu uzspēlēta futene:).

5. Kanādieši. Ļoti draudzīgi. Bet līdz zināmai robežai. Kad būs jānoīrē dzīvoklis - aizdomīgi izprašņās par taviem, tavu vecāku, vecvecāku, krustēvu un kaimiņu ienākumiem, pēdējiem 3 darbiem, paprasīs atsauksmes no tava izīrētāja 76 gadā un lūgs pie notāra apliecināt tavus ieņēmus. Nu labi, par pēdējo es muldu. Bet labākais , ko esmu šeit piedzīvojis - šodien autobusa šoferis izklaidēja braucējus, stāstot anekdotes pa mikrofonu. Tas patiešam bija vareni.

6. Pirts. Ir. Nav. Nezinu. Pagaidām šo pozīciju neesmu atkodis.

7. Veikali. Apģērbi - lēti dizaineru apģērbi aptuveni par puscenu - Winners. Par lētajiem pārtikas veikaliem pagaidām vēl neko nezinu, iepērkos vietējos rajona veikalos. Kad būs savs dzīvoklis, kur varēšu taisīt ēst, domāju tad arī šī lieta kļūs aktuāla.

8. Latvieši. Daži ir. Vēl daži esot. Bet katrā ziņā krievi ir vairāk. Vakar braucu mājās ar darba biedru no darba, autobusā iekāpj meitene. Nodomāju - šī noteikti runā krieviski vai latviski. Sāks runāt pa telefonu - pārbaudīšu. Patiešām - pēc aptuveni 5 minūtēm meitene izvelk telefonu un sāk runāties tīrā krievu valodā. Sauc Ļena, no Baltkrievijas, medmāsa. Jau 8 gadus šeit. Ak jā, latvieši - cik saprotu ar katru dienu mūsu šeit kļūst aizvien vairāk. Būtu neslikti visiem Vankūverā dzīvojošajiem kaut kā sazināties savā starpā, kaut vai ar epastiem.

9. Transports. It kā jau nedaudz stāstīju, bet, kā teica Vladimirs Iļjičs (vai kāds cits latīņu gudrais), atkārtošana esot zināšanu māte. Visa Vankūvera dalās 3 zonās, pirmā zona - downtown, East Vancouver un Vancouver West. Otrā zona jau tālāk - Burnaby, Surrey, New Westminster, North Vancouver, West Vancouver. Trešā zona - nu pavisam tālu. Pat īsti nezinu kur. Iespējams, ka White Rock, Coquitlam utt. Biļete vienas zonas robežās darba dienās līdz 18:30 maksā 2,50 $, ja jābrauc caur 2 zonām, tad 3, 75, bet ja trim - 5$. Biļete derīga 90 minūtes un izmantojama gan autobusos, gan trolejbusos (kurus viņi spītīgi dēvē par autobusiem. Bet to pat mans puika divos gados zināja, ka autobuss ar ragiem ir trolejbuss:)), tāpat arī skytrainā un jūras autobusā. Savukārt, pēc plkst 18.30 un brīvdienās visas zonas ir viena zona un biļete maksā vienādi - 2,50$.

4 komentāri:

  1. Pirts- Sauna- ir pieejama par simbolisku maksu "Community Center"- tur ir ari virpuljbaseini un parastie baseini, sporta zales utt.

    AtbildētDzēst
  2. vai varētu kādu vārdu par to hosteli - cik tas izmaksā un kurā rajonā tu mitinies? Paldies.

    AtbildētDzēst
  3. Diemzel nevar noorganizet Tervetes alus eksportu.Ir jau meginats. Vini atlava tikai ievest Zelta alu.Diemzel alkoholu tirdznieciba ir Kanadas valdibas pasparne un tas nav tik vienkarshi ievest un tirgot alkoholu.

    AtbildētDzēst
  4. Labi, esmu ar mieru dzert Tervetnieku ar Zelta alus etiketem...

    AtbildētDzēst

© aldis hofmanis 2009

✆ canada 778 230 4004

✆ lv 29237794

@ aldishofmanis(at)gmail.com

tiesību atruna

Šis blogs ir domāts tikai un vienīgi personīgai lietošanai. Jebkāda tā pārpublicēšana, vienalga vai pilnībā vai daļēji, komerciāliem vai nekomerciāliem mērķiem, it īpaši, bet ne tikai masu medijos, jebkurā formā ir aizliegta un saskaņojama ar bloga īpašnieku.